ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA

ERDÉLY-SZÉKELYEK-RÁKOS DAGANAT MEGELŐZÉS-SZÉKELYFÖLD TÖRTÉNELEM ÉS MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK

1-ERDÉLYI SZELET:

 

-Hozzávalók:

20 dkg liszt,
18 dkg vaj,
2 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl,
só,
4 kanál porcukor;

töltelék:
4 tojás,
15 dkg cukor,
15 dkg dió,
citromhéj.

-Erdélyi szelet elkészítése:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, összegyúrjuk a tojássárgákkal, a tejföllel, sóval, cukorral. Pihentetjük a tésztát, közben a tölteléket elkészítjük.
A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, majd összevegyítjük a tojások habjával, a darált dióval, a citromhéjjal.
A tésztát két részre osztjuk, egyik lapot tepsibe fektetjük, rátesszük a diós piskótát, beborítjuk a másik lappal, és világosra sütjük.

2-Erdélyi almás süti

-Hozzávalók:

·                            16,5 evőkanál cukor

·                            16,5 evőkanál olaj

·                            16,5 evőkanál tej

·                            3 egész tojás

·                            annyi lisztet + 1 sütőport keverek hozzá, amennyit felvesz, de maradjon kissé lágy, ragacsos

·                            4-5 db alma reszelve

·                            fahéj

·                            pici citrom

·                            mazsola rumba áztatva (elhagyható)

Elkészítés:

Az egészet összekeverem. A tészta egyik felét a sütőpapírral bélelt tepsibe kenem és megszórom búzadarával. Rápakolom a fahéjas mazsolás reszelt almát, amit előtte jól kinyomkodtam. Ennek a tetejére kenem a tészta másik felét. 180 fokos sűtőben kisütöm (kb. 40 perc, de lehet látni, mikor jó). A tetejére porcukor kerül.

Megjegyzés:

Az adagok egy nagy (sütőméretű) tepsihez elegendők. Ha nincs akkora tepsi, akkor mindenből csak 12 evőkanállal mérjetek.

 

3- Erdélyi habos almás torta

-Hozzávalók 8 főre:

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 18 dkg porcukor

Töltelékhez:

  • 3 db savanykás alma
  • 2 dl tejszín
  • 1 cs vanília ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek zselatinpor
  • 1 csapott ek őrölt fahéj
  • csipetnyi só

Díszítéshez:

  • 1 dl habtejszín

-ELKÉSZÍTÉS:

elkészítés 

  1. A tojások fehérjét felverjük, hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk, majd egyenként keverjük el benne a tojások sárgáit.
  2. A masszához adjuk a lisztet, és kb. 26 cm átmérőjű, papírral bélelt formába simítjuk.
  3. Előmelegített 180 °C -os sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni.
  4. A pudingot az előírásnak megfelelően 5 evőkanál cukorral és a tejjel felfőzzük, pici sót és a fahéjat hozzáadjuk, majd kevergetve kihűtjük.
  5. A tisztított, gerezdekre vagdalt almát a maradék cukorral és fél dl vízzel kissé megpároljuk.
  6. A tortalapot két részre vágjuk, és egy kapcsos tortaformában töltjük meg.
  7. Az alsó lapon elrendezgetjük az almaszeleteket.
  8. Az alma leszűrt levével kis lángon, folyamatos keveréssel feloldjuk a zselatint.
  9. A keményre vert tejszínhabból 1-2 kanállal a zselatinhoz keverünk, így adjuk a teljes mennyiségű habhoz.
  10. A kihűlt pudingot robotgéppel krémesre átkeverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot.
  11. Kétharmad részét rásimítjuk az alma tetejére, a másik lappal befedjük, erre kerül a többi krém.
  12. Hűtőben hagyjuk dermedni, majd habrózsákkal díszítjük, tetszés szerint variálva.

4-Erdélyi diós sütemény Karácsonyra

-Hozzávalók:
15 dkg. porcukor, 30 dkg. darált dió, 8 db. tojás, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 kiskanál sütőpor, 1 dl. rum, 10 dkg. mazsola, 2 dkg. vaj, csipetnyi liszt, 5 dkg. csokoládé.

-
Elkészítés:

Előzetesen a mazsolát rumba áztatjuk. A tojások sárgáját külön választjuk és a porcukorral habosra keverjük. Belerakjuk a zsemlemorzsát, a diót, a sütőport és végül az áztatott mazsolát is és alaposan összekeverjük.A visszatartott tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk a masszával. Kivajazzuk a sütőtepsit, beleöntjük és elsimítjuk a massza tetejét. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 35-40 perc alatt késztre sütjük.Kihülés után a sütemény tetejét meglocsoljuk a visszamaradt rummal - lehet többel is - és csokoládé mázzal befedjük.

5-Máréfalvi tejfölös lepény


-Hozzávalók :

20 darabhoz: 8 kg liszt, 4 l tej, 8 tojás, 10 dkg cukor, 2 kávéskanál só, 2 dl olaj
A töltelékhez: 1,5 kg tehéntúró, 0,5 l tejföl, 4 tojás sárgája, 2 marék cukor, reszelt citromhéj, vaniliás cukor, tojásfehérje
-Elkészítés: A hozzávalókat összevegyítjük, s megdagasztjuk, mint a kenyértésztát. Akkor jó, ha leválik a kezünkről. Másfél órát állni hagyjuk, közben befűtjük a kemencét. A tésztát kis cipókra szaggatjuk és azt is állni hagyjuk néhány percig. A kemencébe vetés előtt lapító nagyságúra kinyújtjuk, az összekevert tölteléket rákenjük, majd ropogósra sütjük. Csak törni szabad, mert azt tartják, hogy, ha vágják, összedől a kemence.

6-Szilvalekváros derelye


-Hozzávalók:

 0,5 kg pityóka, 2 tojás, 1 teáskanál só, 0,5 kg liszt, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár.
-Elkészítés: A héjában főtt pityókát meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, sóval, liszttel. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockákra vágjuk, megkenjük szilvalekvárral és egymásra hajtogatjuk. Forró, sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban pirítot6t prézlibe forgatjuk. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

7-Mámoros menyecske

-Hozzávalók:
a tésztához: 3 tojás, 10 dkg méz, 1 kiskanál sütőpor, 14 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kiskanál reszelt citromhéj, a forralt borhoz: 6 dl vörösbor, 2-3 darabka fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 4-5 szem szegfűszeg, kb. 5 dkg cukor, 2 szelet citrom, a sütéshez: olaj

-Elkészítés:

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. (Ez oldalanként kb. 2-2 percet jelent.) Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat belepottyantva azon forrón kínáljuk.

8-Lúdláb meggyel /Kató receptje Székelyudvarhelyről

 

-Hozzávalók:

7 tojás,
7 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
2 evőkanál kakaó,
1 tasak sütőpor,
1 tasak vaníliás cukor

a krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
20 dkg reszelt étcsokoládé (vagy 2 evőkanál kakaó),
25 dkg margarin,
50 dkg meggy

-Elkészítés: A hozzávalókból piskótalapot készítünk. Mikor kihűlt, hosszában kettévágjuk. (Tepsi mérettől függően. Én 29 x 37 cm-es tepsiben sütöttem, ezért nem vágtam ketté!)

-Sütés: előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 - 30 percig. (Légkeveréssel 180 fokon 20 perc.)
Gőz fölött a tojásokat a cukorral sűrűre főzzük, mikor a krém kihűlt, hozzáadjuk a reszelt csokoládét (én 2 evőkanál Holland kakaóport tettem bele) és a margarint. A piskótalapra rákenjük a krém felét, rárakjuk a kimagozott meggyszemeket, majd a meggyszemekre rákenjük a megmaradt krémet. Csoki mázzal vonjuk be.

Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, a tűzről levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni, 2 kávéskanál porcukrot, 1 kanál olajat belekeverünk! (A krém tetejére kell tenni!).

9-Vasárnapi sütemény

-Hozzavalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált dió, 1 sütőpor

Krémhez: 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál erős feketekávé
Csokimázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj, 1 kanál rumeszenc, 1 kanál tej.
-Elkészítés:
Kikavarom a tojássárgákat a cukorral, hozzakavarom az olvasztott vajat, lisztet, diót, sütőport és a felvert tojásfehérjéket. Nagyobb tepsiben megsütjük.

A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzaadjuk a kávét és rákenjük a kihült tésztára.

A csokimázhoz felolvasztjuk a hozzavalókat és mikor kihült rákenjük a krémre.
Tetejére darált diót szórunk.

10-Erdélyi kuglóf

-Hozzávalók

 

 

 

10

dkg

Margarin

4

Db

Tojás sárgája

8

dkg

Cukor

2

dkg

Vaníliás cukor

5

dkg

Élesztő

1

dl

Tej

5

dkg

Őrölt fahéj

5

dkg

Margarin

 

 

 

-Elkészítés

A margarint a tojások sárgájával, a cukorral keverje habosra. Adjon hozzá a mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt;t. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett cserépedénybe vagy kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180 fokos sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral. Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza.

-Leírás

Kevert élesztős tésztából készíthető sütemény.

11-Székely mézes pogácsa-1

-Hozzávalók:

  • 3/4 kupa (6 deci) rozsliszt,
  • 4 és fél kanál méz,
  • 4 egész tojás és 1 tojássárgája,
  • 1 kávéskanál tört fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • hámozott mandula.

A rozslisztet összekeverjük a forró mézzel. Miután kihűlt, a tojásokat, a törött fahéjat, a törött szegfűszeget, a citrom reszelt héját és a szódabikarbónát hozzáadjuk. Jól eldolgozzuk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojássárgájával bekenjük, mindenkire fél hámozott mandulát teszünk. Viasszal kikent tepsiben sütjük. Néhány napi állás után kitűnő.


 


 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 175
Tegnapi: 1 708
Heti: 7 092
Havi: 13 522
Össz.: 1 490 108

Látogatottság növelés
Oldal: 1-ERDÉLYI SÜTEMÉNY RECEPTEK
ERDÉLY-SZÉKELYEK-SZÉKELY ÍZEK RECEPTEK-SZÉKELY VICCEK-MAGYARORSZÁG MA - © 2008 - 2024 - ad-vesz.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »